Grondstoffen - Vepa the furniture factory

Grondstoffen

Voor het gebruik van grondstoffen kiezen wij voornamelijk voor hout.

Duurzame keuze

We kiezen altijd liever voor hout dan voor staal. Voordelen van hout ten opzichte van grondstoffen als staal en kunststof is dat het in de buurt van de productielocatie te verkrijgen is en er is relatief weinig energie nodig om van deze grondstof houten onderdelen voor onze producten te maken. Waar grondstoffen als ijzererts en aardolie eeuwen nodig hebben om te ontstaan, kunnen bomen binnen 20 tot 50 jaar een prachtige grondstof leveren. Er is geen ander bouwmateriaal dat met zo weinig energie wordt geproduceerd als hout. Bovendien is hout goed te revitaliseren, volledig recyclebaar en, na verschillende keren van het doorlopen van de cyclus, geschikt als duurzame brandstof voor gecertificeerde groene energie.

circulare economy“Europese bossen zijn goed voor 95% van alle houttoepassingen in Europa en zijn tussen 1990 en 2005 met 15% gegroeid. Deze oppervlakte staat gelijk aan Griekenland. Die groei duurt nog steeds voort, namelijk met 661 000 hectare per jaar.”

Gecertificeerd sinds 2008

Het hout dat we voor de productie van onze meubelen gebruiken wordt regionaal en duurzaam gewonnen. We werken uitsluitend met FSC® (C028807) en PEFC™ (PEFC/30-31-043) gecertificeerd hout. Met relatief weinig energie wordt deze grondstof verwerkt tot delen van massief hout, panelen van MDF of panelen van spaan. Spaanplaat bestaat zelfs voor het grootse gedeelte uit afvalhout.

 

^