Hout - Vepa the furniture factory

Hout

Vepa is hard op weg naar een afvalloze fabriek. In de serie “Duurzaam Doen met Vepa” laten we zien hoe we duurzaam innoveren, denken en vooral doen.

 

In de video kunt u zien hoe we onze houtrestanten hergebruiken in nieuwe meubels.

Liever hout dan staal

Voor het produceren van kantoormeubilair maken we gebruik van diverse grondstoffen zoals hout, metaal, textiel en kunststof. Hout prefereren we altijd boven staal. Doordat er nieuwe bomen aan te planten zijn, is hout hernieuwbaar. Ook de milieubelasting van hout is een stuk lager dan dat van staal. Verder werken we uitsluitend met FSC®- of PEFC™-gecertificeerd hout dat regionaal en duurzaam gewonnen wordt.

Restmateriaal gebruiken we opnieuw

Optimalisatieprogramma’s en slimme programmering zorgen ervoor dat we bij het zagen weinig restmateriaal overhouden. Toch is het niet te voorkomen dat we bij de productie van bureaubladen en kasten materiaal overhouden. Voor grote reststukken hebben we een slimme en simpele oplossing. Reststroken worden direct op maat gezaagd en opgeslagen voor het gebruik in nieuwe producten.

Plaatmateriaal van afvalhout

De kleine stukken hout die dan nog overblijven worden apart ingezameld. Dit materiaal wordt vervolgens verder versnipperd tot fijn zaagsel waarvan weer nieuwe platen gemaakt kunnen worden. Momenteel testen we de mogelijkheid om ons eigen zaagsel één op één te gebruiken in nieuwe producten. Deze innovatie zal niet alleen een oplossing vormen voor ons eigen restmateriaal, maar ook voor dat van anderen.

Nieuwe producten van restmateriaal

Grotere stukken restmateriaal vormen de perfecte basis voor de casco’s van onze Units coupébanken en poefjes. Omdat wij uitsluitend gebruik maken van topkwaliteit materiaal is dit ook geschikt als constructiemateriaal. Aangezien het product nog gestoffeerd wordt, maakt het niet uit welke kleur het hout heeft waarvan het casco gemaakt wordt. De ene bank is bijvoorbeeld gemaakt van hout met een donkere kleur, de ander van hout met een lichte kleur. Het hangt er net vanaf welk restmateriaal beschikbaar is. Dit maakt ieder product uniek.

 

^