PET-flessen - Vepa the furniture factory

Vepa is hard op weg naar een afvalloze fabriek. In de serie “Duurzaam Doen met Vepa” laten we zien hoe we duurzaam innoveren, denken en vooral doen.

 

In de video kunt u zien hoe we PET-flessen hergebruiken in nieuwe meubels.

Probleem of kans

De plastic soep is een algemeen erkend en groot probleem. We vinden het daarom ook onze plicht om een bijdrage te leveren en samen de strijd tegen het plasticprobleem aan te gaan. Dit doen we door zelf zo min mogelijk plastic te gebruiken én door PET-flessen te recyclen en er nieuwe producten van te maken.

Van flake naar vezel en granulaat

Om PET-flessen uit de gracht, oceaan of van de afvalberg opnieuw te gebruiken, moeten ze eerst op kleur gescheiden worden. Vervolgens worden de flessen schoongemaakt en in kleine snippers gesneden. Deze snippers noemen we flakes en de flakes worden verwerkt tot granulaatkorrels en vezels. Van de granulaatkorrels worden schuimplaten gemaakt die wij weer gebruiken voor de kern van onze Plastic Whale by Vepa boardroom tafels. Van de vezels worden PET-vilten matten gemaakt.

Vilt als basis voor nieuwe producten

Het gerecyclede PET-vilt wordt vervolgens op grote rollen bij de verwerker aangeleverd. Nadat de snijmachine het vilt op de gewenste maat heeft gesneden, wordt het vilt verwarmd en met hoge druk in de juiste vorm geperst. Dit alles gebeurt zonder lijm of andere toevoegingen. Door middel van een waterstraal wordt de contour en het gatenpatroon uitgesneden. Zo is het onderdeel gereed voor gebruik. Het leuke van het materiaal is bovendien dat het geperste PET-vilt na gebruik weer eenvoudig hergebruikt kan worden.

Felt en Plastic Whale by Vepa

Inmiddels wordt niet alleen de Felt stoelenlijn van dit materiaal vervaardigd, ook onze Plastic Whale by Vepa collectie is gebaseerd op deze techniek. Zo maken we van oude PET- flessen prachtige nieuwe producten.

^