Staal - Vepa the furniture factory

Staal

Vepa is hard op weg naar een afvalloze fabriek. In de serie “Duurzaam Doen met Vepa” laten we zien hoe we duurzaam innoveren, denken en vooral doen.

 

In de video kunt u zien hoe we restmateriaal van staal hergebruiken.

Wereldhandel

Iedereen kent de schroothandel. Goed geregeld dachten we, maar is dat wel zo? Volgens cijfers van het CBS blijkt dat een groot deel van het staalafval helemaal niet in Nederland verwerkt wordt. De schroothandel is een wereldhandel die gepaard gaat met veel logistieke bewegingen en transport. Wij vinden dat dit anders kan én moet. Dit is één van de redenen dat wij ervoor kiezen de productieketen inzichtelijk te maken en ons eigen staalafval lokaal te laten verwerken tot nieuwe producten.

Keuze voor staal

Bij Vepa kiezen we liever voor hout dan voor staal. Toch gebruiken we voor specifieke doeleinden zoals onderstellen van bureaus en stoelen vaak staal. Dit is nodig voor de constructie en technische werking van bijvoorbeeld geleidingssystemen. Moderne CNC-gestuurde lasermachines en slimme programmering zorgen voor een optimaal gebruik van buis- en plaatstaal. Zo zorgen we ervoor dat we zo bewust mogelijk met deze grondstof omgaan.

Verwerken van restmateriaal

Het restmateriaal dat we overhouden wordt verzameld en, met een machine die speciaal hiervoor is aangekocht, geperst tot blokken. Deze blokken worden vervolgens naar Gieterij Rademakers gebracht, vlakbij onze fabriek. Rademakers verwerkt ons restmateriaal in een geautomatiseerd proces tot hoogwaardige gietijzeren onderdelen.

Het begin van een nieuw onderdeel

In de gieterij worden de geperste blokken gesmolten en vervolgens in speciale mallen gegoten. Na het stollings- en bewerkingsproces zijn de verschillende onderdelen klaar voor gebruik in nieuwe producten van Vepa.

Het onderstel van de stoel uit onze Plastic Whale by Vepa-collectie is gemaakt van ons eigen restmateriaal.

Solide producten én een lust voor het oog. En het leuke is, aan het einde van de levensduur gebruiken we het materiaal opnieuw. We gooien daarmee niks weg, slim he?

^