Textiel - Vepa the furniture factory

Textiel

Vepa is hard op weg naar een afvalloze fabriek. In de serie “Duurzaam Doen met Vepa” laten we zien hoe we duurzaam innoveren, denken en vooral doen.

 

In de video kunt u zien hoe we ons textielafval hergebruiken in nieuwe meubels.

Bewuste keuze

We maken bewuste keuzes wat betreft ons stoffenassortiment. Niet alleen met betrekking tot de kwaliteit, maar ook op het gebied van duurzaamheid. Daarom zijn onze standaard stoffen OEKO-TEX gecertificeerd en/of voorzien van het Europees Ecolabel; maatstaven die de duurzaamheid van een product aantonen.

Niet alles wordt gebruikt

De grote rollen textiel worden op een speciale CNC-snijmachine gehangen die de stof tot op de juiste lengte afrolt en vacuüm trekt. Dit vergemakkelijkt het snijden en zorgt ervoor dat het materiaal niet kan verschuiven. Hierna wordt berekend wat de meest efficiënte manier van snijden is, met als doel om zo min mogelijk restmateriaal over te houden. Produceren zonder restmateriaal gaat niet, maar ál ons restmateriaal wordt wel verzameld en hergebruikt.

Van restmateriaal tot vezel

Het overgebleven textiel wordt in stukken gesneden en uitgeplozen totdat er alleen nog maar vezels over zijn. Deze vezels worden verwerkt tot een soort vilt. Dit vilt wordt in lagen op elkaar gelegd en vervolgens verhit en geperst tot matten. Deze matten noemen we Re-felt en worden als akoestisch dempingsmateriaal gebruikt voor nieuwe producten, zoals bijvoorbeeld in onze InBetween akoestische wanden.

Re-felt: akoestische wandvulling

Onze Re-felt matten hebben een uitstekende geluidsabsorberende werking. Beter dan gangbare en minder duurzame oplossingen. Daarom gebruiken we dit in al onze akoestische wanden. Nieuwe producten van restmateriaal, zo zien we het graag! En het mooie is: na gebruik maken we er weer nieuwe Re-felt matten van. Zo gaat er nooit wat verloren. Slim hè?

^