Circulair inrichten - Vepa the furniture factory

Circulair inrichten

Duurzaam Doen met Vepa

Er  zijn continu ondernemingen die besluiten hun interieur te vernieuwen of meubilair te vervangen. Meubels zijn verouderd, versleten of voldoen niet meer.

In het verleden werden deze producten weggegooid. Dat doen we echter niet meer! We kijken welke producten en onderdelen we kunnen hergebruiken voor een nieuwe circulaire inrichting.

In de video vertellen we meer over circulair inrichten met Vepa. 

Inventarisatieapp

Voordat we beginnen met inrichten, inventariseren we de bestaande situatie. Op deze manier krijgen we een duidelijk overzicht van de hoeveelheid en staat van het aanwezige meubilair.

Hiervoor gebruiken we een speciaal ontwikkelde app. Op basis van de inventarisatie bekijken we welke meubels we kunnen hergebruiken, repareren, opnieuw kunnen inzetten en welke onderdelen we kunnen gebruiken om nieuwe meubels van te maken.

Circulair inrichten

De inventarisatie vormt de basis voor het circulaire inrichtingsplan. Hierin omschrijven we welke meubels we op welke manier opnieuw gaan gebruiken. Daarbij is het ons doel om het aanwezige meubilair zoveel mogelijk opnieuw te gebruiken.

Met een kleine aanpassing – bijvoorbeeld een nieuwe lakkleur of nieuwe stoffering – past bestaand meubilair namelijk vaak heel goed in een nieuwe werkomgeving. En soms is een aanpassing niet eens nodig. Samen met de klant werken we het circulaire inrichtingsplan uit tot concrete acties, waarmee we vervolgens aan de slag gaan.

Op deze manier hebben we al heel wat kantoorpanden circulair ingericht.

Onlangs hebben we 237 Arper Catifa stoelen op locatie gerevitaliseerd.

De stoffering van de stoelen was versleten, maar de onderstellen bleken niet aan vervanging toe. Helaas was het niet mogelijk om de stoelen opnieuw te stofferen. De stoffering, het schuim en de stoelkuip waren verlijmd.

Vervolgens hebben we de optie onderzocht om nieuwe kuipjes op de bestaande onderstellen te plaatsen. Met een speciaal ontwikkelde adapter past onze Felt-kuip exact op de bestaande Arper Catifa onderstellen.

Voor een andere circulaire inrichting zijn zit-zit bureaus gerevitaliseerd naar zit-sta bureaus. Door een aanpassing in het frame zijn de bureaus een stuk stabieler geworden en kan de medewerker nu ook staand werken. De toegevoegde tussenwanden zorgen voor meer privacy en een betere akoestiek op het kantoor.

Uiteraard zijn materialen zoveel mogelijk hergebruikt;  de bureaubladen, poten en stekkerdozen zijn zonder aanpassing hergebruikt.

Een greep uit onze gerealiseerde circulaire projecten:

^