Grondstoffen - Vepa the furniture factory

Grondstoffen

Hout is onze voornaamste grondstof.

Voor het produceren van kantoormeubilair maken we gebruik van diverse grondstoffen zoals hout, metaal, textiel en kunststof.

We kiezen altijd liever voor hout dan voor staal. Voordelen van hout ten opzichte van grondstoffen als staal en kunststof is dat het in de buurt van de productielocatie te verkrijgen is en er is relatief weinig energie nodig om van deze grondstof houten onderdelen voor onze producten te maken.

Hout

Het hout dat we voor de productie van onze meubelen gebruiken wordt regionaal en duurzaam gewonnen.

We werken uitsluitend met FSC® (C028807) en PEFC™ (PEFC/30-31-043) gecertificeerd hout. Met relatief weinig energie wordt deze grondstof verwerkt tot delen van massief hout, panelen van MDF of panelen van spaan. Spaanplaat bestaat zelfs voor het grootse gedeelte uit afvalhout.

Bovendien is hout goed te revitaliseren, volledig recyclebaar en, na verschillende keren van het doorlopen van de cyclus, geschikt als duurzame brandstof voor gecertificeerde groene energie.

 

Textiel

We maken bewuste keuzes wat betreft ons stoffenassortiment. Niet alleen met betrekking tot de kwaliteit, maar ook op het gebied van duurzaamheid.

Daarom zijn onze standaard stoffen OEKO-TEX gecertificeerd en/of voorzien van het Europees Ecolabel; maatstaven die de duurzaamheid van een product aantonen.

Staal

Staal is een legering die bestaat uit ijzer en koolstof. Voor de productie van staal is veel energie nodig.

Staal is volledig recyclebaar, maar voor de productie van nieuw staal heb je altijd een deel ruwijzer nodig.

“Nieuw” staal kan namelijk maar voor maximaal 30% uit gerecycled staal bestaan.

Bladen van honingraat

30% lichter en toch even sterk. De honingraatbladen van Vepa zijn niet door bijen gemaakt, maar we hebben wél goed naar ze gekeken. Onze lichtgewicht bladen zijn gemaakt van oud papier en verbruiken daardoor veel minder grondstoffen en energie. En daar is iedereen blij mee.

^