Recycle - Vepa the furniture factory

Recycle

Grondstoffen opnieuw gebruiken

Circulariteit

Één van de belangrijkste pijlers binnen de circulaire economie is het zo hoogwaardig mogelijk hergebruiken van producten en grondstoffen.

Eerst probeer je de producten 1 op 1 opnieuw te gebruiken. Dat kan zijn door ze binnen de organisatie opnieuw in te zetten, of door ze elders te gebruiken (hergebruik en herplaatsing). In beide gevallen is onderhoud vaak noodzakelijk. Lukt het niet om de producten één op één te hergebruiken, dan wordt er gekeken of de onderdelen hergebruikt of gerecycled kunnen worden.

 Hieronder vertellen we meer over het recyclen van onderdelen.

 

Producten die we niet meer één op één kunnen hergebruiken, halen we uit elkaar. We scheiden de onderdelen en recyclen de grondstoffen. Van deze gerecyclede materialen maken we weer nieuwe producten.

De Wybelt is hier een goed voorbeeld hiervan. Dit mooie krukje is namelijk volledig gemaakt van gerecyclede materialen. Het krukje kan daarnaast oneindig gerecycled worden, zonder dat er kwaliteitsverlies optreed. Een 100% circulair krukje dus!

Het proces

Afgedankte stoelkuipjes, shampooflessen of vuilniszakken worden verzameld. Dit plastic afval wordt vervolgens in kleine stukken gemalen.

Door middel van een rotatie-giet-proces in een speciaal ontwikkelde mal worden de contouren van Wybelt zichtbaar. Het krukje bestaat voor het grootste gedeelte uit gerecycled kunststof, we kunnen ook versies maken met bijvoorbeeld gras of papier.

De Wybelt is niet ons enige product dat gemaakt is van gerecyclede materialen. Ook de kunststoffen delen van de bladdragers voor bureaus én natuurlijk onze Felt en Plastic Whale by Vepa meubels zijn gemaakt van gerecycled kunststof.

+

Gerelateerde projecten 

Provinciehuis Zeeland

Ga naar project

Duvak Automatisering

Ga naar project

RSD De Liemers

Ga naar project
^