Plastic Whale by Vepa - Vepa the furniture factory

Plastic Whale by Vepa

Stop talking. Let’s start doing!

Vanuit deze gedachte komen Vepa en Plastic Whale samen in actie tegen het plasticprobleem met de lancering van Plastic Whale by Vepa.

Dit is circulair kantoormeubilair gemaakt van Amsterdams grachtenplastic.

 

Plastic soup

Plastic afval vervuilt ’s werelds wateren in toenemende mate, met alle gevolgen van dien. Maar liefst 80 procent van al het afval dat in de oceaan eindigt bestaat uit plastic. Dit is jaarlijks meer dan 8 miljoen ton. Dieren in en om het water raken verstrikt of stikken in het plastic afval. Daarnaast breekt plastic afval af in hele kleine deeltjes die worden ingeslikt door vissen en worden opgenomen door allerlei organismen zoals mosselen en oesters. Zo belanden deze deeltjes in de voedselketen en krijgen wij het uiteindelijk weer op ons bord.

Grondstoffen

Het bijzondere van de collectie is dat Plastic Whale de belangrijkste grondstof voor het meubilair zelf uit de grachten vist. Tot op heden zijn er al ruim 150.000 PET-flessen uit het water gevist, die vervolgens worden geüpcycled tot kwalitatieve producten, waaronder hoogwaardige designsloepen en nu dus ook kantoormeubilair.

We creëren economische waarde uit plastic afval met de betrokkenheid van zoveel mogelijk mensen. De PET-flessen die we uit de grachten vissen worden gewassen en versnipperd. Van deze snippers worden vervolgens granulaatkorrels en vezels gemaakt. Granulaatkorrels zijn namelijk de basis van het PET-schuim, vezels vormen de belangrijkste grondstof voor het PET-vilt. Beide materialen zijn belangrijk voor deze collectie. Maar niet alleen afval van anderen, ook restmaterialen uit eigen fabriek verwerken we in de producten. Denk bijvoorbeeld aan het onderstel van de stoel die gemaakt is van ons eigen staalafval.

Klik hier voor de volledige video

Collectie

De primeurcollectie bestaat uit een boardroomtafel, stoelen, lampen en akoestische wandpanelen. LAMA concept is verantwoordelijk voor het design en de walvis diende als inspiratiebron voor de collectie. Voor dit fascinerende zoogdier vormt de plastic soep een grote bedreiging. De karakteristieke elementen van de walvis zijn vertaald naar de ontwerpen. Denk hierbij onder meer aan de kenmerkende huid, de walvisstraat, het vetweefsel een het indrukwekkende skelet.

 

 

Join the mission

Plastic Whale by Vepa is er voor ieder bedrijf dat zijn duurzaamheidsdoelstellingen concreet wil maken. Samen willen én kunnen we wereldwijd impact maken. Door het aanschaffen van het circulaire meubilair worden ook projecten van Plastic Whale ondersteund. Een deel opbrengt gaat namelijk naar lokale projecten elders in de wereld die het plasticprobleem aanpakken.

De volgende organisaties hebben zich al aangesloten als supporter van Platic Whale by Vepa:

  • Delo
  • E2 Office B.V.
  • GZ officeXperience
  • Interoffice Kantoorinrichting B.V.
  • Objectform Kantoor & Proj. Inr. B.V.
  • Officious
  • Rosenboom All Office
  • Staples Nederland B.V.
  • Sprank Interieurprojecten
Ook supporter worden? Interesse in één van onze producten (enkel b2b)? Of wilt u graag iets weten over de technische ontwikkeling? Neem contact met ons op via de button.
^